top of page
Hoe werkt het salderen van opgewekte zonne-energie?: Onze producten

Terugverdienen

Zonnepanelen terugverdienen

Door zonnepanelen te installeren kunt u besparen op uw energierekening. Afhankelijk van onder andere de gekozen materialen, wijze van installatie, zonuren en de vergoeding voor het terugleveren van energie kan de terugverdientijd variëren van 4 tot 7 jaar. Zolang de salderingsregeling nog actief is kunt u zich met zonnepanelen ook uitstekend dekken tegen stijgende energieprijzen. Door voldoende zonnepanelen te installeren kunt u uw volledige stroombehoefte compenseren en heeft het leveringstarief van stroom minder invloed op uw energienota.

Factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd

U dient er rekening mee te houden dat de terugverdientijd van uw zonnepanelen afhankelijk is van veel factoren. Bij het opmaken van een offerte houden wij rekening met deze factoren. Zo krijgt u een goed beeld van de verwachte terugverdientijd. We lichten graag een aantal factoren toe.

​

De kostprijs van zonnepanelen, randapparatuur en installatie

De totale kosten die u maakt voor het plaatsen en installeren van de zonnepanelen kunnen sterk verschillen. Afhankelijk van de gekozen zonnepanelen, het aantal panelen, benodigde materialen en de (bijzondere) locatie voor de installatie wordt uw totale benodigde investering bepaald. Een redelijk eenvoudige opstelling op basis van een ’standaard’ systeem kost u ongeveer € 4.500.

​

De stroomprijs

Voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet via uw energieleverancier krijgt u een vergoeding. Deze vergoeding is, zolang de salderingsregeling nog actief is, gelijk aan de prijs die u zelf betaalt voor de afgenomen energie. De hoeveelheid panelen en het bijhorende vermogen hebben zo een directe invloed op uw energierekening. Zit u met uw installatie op het nulverbruik (u levert evenveel terug als dat u afneemt) of gaat u juist netto meer terugleveren dan afnemen, dan zal de terugverdientijd sterk worden verkort bij een hogere energieprijs. 

​

De levensduur van zonnepanelen

De kwaliteit van de gekozen zonnepanelen zorgt naast het totale vermogen ook voor een langere of kortere levensduur. Gemiddeld zal een systeem ongeveer 25 jaar meegaan. Er zal in de loop der jaren ook vermogensverlies plaatsvinden. Tevens zal de fysieke omgeving en de intervallen voor onderhoud van invloed zijn op de totale levensduur.

​

Zonnepanelen terugverdienen

De omvormer

De omvormer zal in tegenstelling tot de zonnepanelen minder lang meegaan en zal na ongeveer 10 jaar vervangen moeten worden om het systeem actief te houden. Het is dus niet zo dat de investering die u maakt eenmalig is. Houd daarom rekening met de kosten voor een nieuwe omvormer en het onderhoud gedurende de levensduur van het opweksysteem.

​

Zonuren

Een zonuur en het bijhorende vermogen kunnen sterk afwijken. Een volle uur zon in de winter levert minder energie op dan een volle uur zon in de zomer. Een ‘uur volle zon’ staat gelijk aan een uur waarin het aardoppervlak een zon-instraling ontvangt van 1kWh/m2 (1000W/m2). In Nederland hebben we gemiddeld 1500 zonuren per jaar en we ontvangen gemiddeld 1000kWh/m2 energie. Hiermee komen we op ongeveer 1000 uren volle zon per jaar. Hieronder ziet u het gemiddeld aantal zon uren in Nederland.

Instralingsfactor

De opbrengst van uw zonnepanelen wordt ook bepaald door hun positie (richting) en wordt weergegeven in percentages. Dit wordt de instralingsfactor genoemd. In Nederland is de ideale situatie (100%) een zonnepaneel die zuidwaarts gericht is op een hoek van 35º ten opzichte van de grond. De optimale instralingsfactor bereiken is helaas niet altijd mogelijk. Bij het maken van een legplan houden we hier uiteraard zoveel mogelijk rekening mee.

​

Zonnepanelen terugverdienen
bottom of page