top of page
Wix webdesign
Hoe worden zonnepanelen geplaatst?: Onze producten

Hoe worden zonnepanelen geplaatst?

QS202203-42.jpg

In dit artikel over het plaatsen van zonnepanelen leggen wij u meer uit over de gang van zaken tij​dens en na de installatie. Hoe de zonnepanelen geplaatst worden, waar en waarom. De verschillen tussen daken, welke componenten gebruikt worden en wat de voor- en nadelen van zonnepanelen zijn. 

Hoe worden de zonnepanelen geplaatst? 

Uw zonnepanelen worden in de meeste gevallen op een dak, bijhuis of overkapping geplaatst. Tijdens de schouw/offerteaanvraag hebben we in overleg al bepaald hoe de zonnepanelen dienen te liggen en waar de zonnepanelen het beste rendement behalen. Voor het plaatsen zijn een aantal aspecten waar we rekening mee dienen te houden.  

  • Obstakels zoals een schoorsteen, bomen of een ander gebouw. Deze kunnen voor schaduwplekken zorgen. Dit is overigens niet erg als er maar rekening mee gehouden wordt. Zo kunnen wij een Micro-omvormer of Optimizer plaatsen. Hierdoor zullen de zonnepanelen individueel het maximale rendement behalen. 

  • We plaatsen zonnepanelen nooit te dicht bij de nok of rand. Dit vanwege kans op schade bij noodweer of storm.  

  • Plat- of schuin dak. Afhankelijk van uw type dak dienen wij anders te werken. 

  

Door gebruik te maken van gespecialiseerd software en persoonlijk langs te komen voor een schouw, kunnen wij van Quick Solar u het meest optimale legplan aanbieden. 
 

Hoe worden zonnepanelen op een schuin dak bevestigd? 

Zonnepanelen op een schuin dak worden in een rails geplaatst. Deze rails dient natuurlijk wel eerst bevestigd te worden op uw dak. Hiervoor gebruiken we dakhaken. Dakhaken worden onder de dakpan bevestigd in het dak skelet. Na het bevestigen van de dakhaken worden de rails gemonteerd. Uiteraard wordt alles mooi uitgelijnd met uw dak en dakpannen. De zonnepanelen zullen hierdoor niet afwijken van de rest van uw dak.  

​

Voor- en nadelen van een schuin dak: 

  • + Zonnepanelen liggen meestal in de juiste hellingshoek zonder extra materiaal te gebruiken. 

  • + Vuil waait en schuift makkelijker van de zonnepanelen af.

  • + In de winter zal sneeuw minder snel tot niet op de zonnepanelen blijven liggen.

  • + / - De rails is bevestigd aan uw dak.

  • + / - Het dak zal er esthetisch anders uitzien. 

  • - Het plaatsen is gevaarlijker voor de installateur. 

  • - Schuine daken hebben sneller kans op stormschade. 

  • - Dakpannen kunnen breken tijdens het plaatsen. Zeker als de dakpannen al wat ouder zijn. 

Hoe worden zonnepanelen op een plat dak bevestigd? 

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is niet heel veel anders. Wel wordt er gebruik gemaakt van andere type bevestigingsmaterialen. Omdat een plat dak geen hellingshoek heeft dienen wij deze zelf te maken. Dit wordt door middel van een frame gerealiseerd. Deze wordt NIET zoals veel klanten denken, bevestigd aan het (platte) dak. Er wordt dus niet GEBOORD, in uw platte dak. Het frame wordt gemonteerd in de juiste hellingshoek en zo gericht dat de zonnepanelen op het platte dak, het hoogste rendement behalen. Omdat de rails niet aan het dak zelf bevestigd zit, wordt deze verzwaard met ballasten die tot wel 32 kg per stuk wegen. Bovendien wegen de zonnepanelen zelf ook ongeveer 20 kg per stuk. Er is dus genoeg gewicht om de zonnepanelen op hun plek te houden. 

​

De voor- en nadelen van een plat dak: 

  • + Zonnepanelen op een plat dak liggen altijd in de juiste hellingshoek. 

  • + De zonnepanelen kunnen in ieder gewenste richting worden geplaatst (hoogste rendement). 

  • + Zonnepanelen op een plat dak zijn in de meeste gevallen makkelijker en veiliger bereikbaar voor installatie en onderhoudt.

  • + / - De zonnepanelen worden niet aan uw platte dak bevestigd maar zijn voorzien van voldoende ballast. 

  • + / - De zonnepanelen zullen nauwelijks zichtbaar zijn op een plat dak. Esthetisch zal er niet veel veranderen aan uw dak.  

  • - De voorste rij zonnepanelen op een plat dak kunnen wat schaduw geven. 

  • - Sneeuw blijft langer liggen en kan makkelijker ophopen. De zonnepanelen op een plat dak kunnen daardoor onder een laag sneeuw liggen.  

  • - Vuil blijft makkelijker liggen en waait of schuift minder makkelijk van de zonnepanelen af. 
     

Zonnepanelen aansluiten 

Uiteraard moeten de zonnepanelen gekoppeld worden (doorlussen) en wordt er een dakdoorvoer gemaakt om alle kabels (DC-kabels) aan te sluiten op de omvormer. In de meterkast zal de elektricien nog een aantal kleine aanpassingen maken (aardlekschakelaar etc.) zodat alles juist gekoppeld kan worden. De AC-kabels zullen van de omvormer naar de meterkast getrokken en aangesloten worden. 

​

De omvormer, bekabeling en meterkast 

Omvormer 

Waar wordt de omvormer geplaatst? Omvormer op zolder? Of toch de omvormer in uw garage? Kan de omvormer ook buiten geplaatst worden? De omvormer van zonnepanelen is een samenkomst van kabels en dient daarom geplaatst te worden waar voldoende ruimte is. Tevens kan de omvormer warm worden op de wat warmere dagen. Hier dient allemaal rekening mee gehouden te worden bij plaatsing. Een warme omvormer kan gemiddeld 5% aan rendement verliezen. Ook is een te warme omvormer slecht voor de levensduur van de omvormer zelf. De beste plek voor uw omvormer is dan ook op zolder onder uw dak, in de garage/schuur of buiten waar deze goed afgesloten kan worden van negatieve weersinvloeden.  

​

Bekabeling 

De bekabeling van zonnepanelen naar omvormer en meterkast, kan op meerdere manieren gedaan worden. Maar de regel is toch wel hoe korter de kabels des te minder rendement verlies. De kabels worden alle berekend op het vermogen die maximaal opgewekt kan worden, deze mogen daarom nooit te dun zijn. Ook is het van groot belang dat de zonnepanelen op de juiste manier gelust worden. Bij het verkeerd lussen kan blikseminslag een negatief effect op de zonnepanelen hebben.  

​

Meterkast 

In de meterkast dient de elektricien het laatste werk te verrichten zodat alles correct aangesloten is. Nadat uw meterkast aangesloten is profiteert u direct van zonne-energie en bent u aan het besparen. In uw meterkast wordt een aardlekschakelaar geplaatst of een PV-verdeler. Afhankelijk van het type aansluiting kan dit variëren. Zoals u wel zal lezen hoeft er niet heel veel te veranderen in uw meterkast voor het aansluiten van zonnepanelen.

​

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer weten? Bezoek dan eens onze Tips & Informatie pagina.

U kunt ook direct een offerteaanvraag plaatsen.

bottom of page