top of page

Hoe werkt het salderen van opgewekte zonne-energie

QS202203-45.jpg

Met zonnepanelen wekt u zelf uw stroom op. Tijdens het opwekken van energie zal er een gedeelte direct verbruikt worden door de elektrische apparaten die op dat moment een energiebehoefte hebben. Op sommige momenten zal deze energiebehoefte lager zijn dan er wordt opgewekt en ontstaat er een overschot aan energie. Dit overschot gaat via de meterkast 'terug' het elektriciteitsnet op. Uw energieleverancier houdt deze teruglevering bij en verrekend dit met uw stroomverbruik op de energienota. Het verrekenen van de teruglevering wordt salderen genoemd.

Hoe werkt de Salderingsregeling?

In Nederland krijgt u een vergoeding van uw energieleverancier voor uw opgewekte stroom die niet direct verbruikt is. Deze vergoeding is in meeste gevallen gelijk aan het tarief dat u betaalt voor de stroom die u van het net afneemt. Als u € 0,21 betaalt voor het afnemen van stroom bij uw energieleverancier ontvangt u ook € 0,21 cent voor het terugleveren van uw opgewekte stroom. Echter zitten hier wel wat regels aan verbonden:  

 

  • Al uw teruggeleverde stroom wordt in mindering gebracht met de stroom die u verbruikt heeft. Heeft u bijvoorbeeld 2000 kWh teruggeleverd en 3200 kWh afgenomen van uw energieleverancier dan wordt dit van elkaar afgetrokken; 3200 kWh - 2000 kWh= 1200 kWh. U betaalt in dit voorbeeld alleen over de 1200 kWh die u 'netto' heeft afgenomen. 

  • Er kan ook meer teruggeleverd worden dan er is afgenomen. In dit geval krijgt u niet over al uw teruggeleverde stroom hetzelfde tarief als voor de afgenomen stroom. Levert u meer terug dan er is afgenomen, dan wordt er over het 'teveel' teruggeleverde energie minder betaald door uw energieleverancier. De prijzen variëren per partij. U kunt tussen de € 0.06 en € 0.12 cent per kWh verwachten. Het is daarom verstandig om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken als u meer stroom gaat terugleveren dan u gaat afnemen. Stel, u heeft 4000 kWh teruggeleverd met 12 zonnepanelen en 3200 kWh afgenomen van uw energieleverancier. Dan wordt over 3200 kWh € 0.21 cent betaald per kWh (dit is ook wat u verbruikt heeft "afgenomen"). Voor de overige kWh teruggeleverde energie krijgt u afhankelijk van de energieleverancier een bedrag tussen de € 48,- en € 96-, terug.  

 

Salderingswetgeving vanaf 2023 

In 2023 word de regelgeving omtrent het salderen aangepast. Vanaf 2023 zal er elk jaar 9% minder gesaldeerd kunnen worden. U ontvangt dan 9% minder per teruggeleverd kWh stroom. In 2031 zal er helemaal niet meer gesaldeerd kunnen worden en komt er een vast bedrag voor elke kWh stroom die er teruggeleverd wordt aan het net. Is het dan nog wel rendabel en de investering waard om zonnepanelen op uw dak te plaatsen? Als alle berekeningen bekeken worden zal het rendementsverschil ongeveer 0,4% minder zijn. In deze berekeningen is niet meegenomen dat de zonnepanelen elk jaar goedkoper worden. De kosten voor het aanschaffen en plaatsen zijn de kosten die gemiddeld betaald worden in 2021. De nieuwe salderingswetgeving opgesomd. 

 

  • Vanaf 2023 zal er elk jaar 9% minder betaald worden over uw teruggeleverde stroom. In 2031 wordt het percentage naar 0% gebracht en zal er een vast bedrag afgesproken worden voor uw teruggeleverde stroom.  

Hoe werkt het salderen van opgewekte zonne-energie?: Onze producten

Welke stroommeter heb ik nodig om te kunnen salderen? 

In principe kunt u alle stroommeters gebruiken die een terugloop functie hebben. Salderen is bij wet aangenomen en dient altijd toegepast te worden. Heeft u een stroommeter die niet terug kan lopen, dan dient u in overleg met uw netbeheerder een juiste meter te plaatsen. Uiteraard kunnen wij nagaan of uw meter geschikt is maar het is altijd handig om het zelf te controleren.

  • Een analoge meter met een 'draaischijf' die kan teruglopen. Ook wel bekend als een 'ferrarismeter'.

  • Een digitale meter met gescheiden telwerken. Digitale meters kunnen daarnaast 'slim' zijn. Ze zijn dan in staat om data te verzenden die de energieleverancier en de netbeheerder kunnen inzien.

  • Let op! Niet alle digitale meters zijn geschikt om de teruggeleverde stroom te registreren.

  • Let op! Niet alle digitale meters zijn 'slimme meters'.

Uw installatie registreren

Meld ook altijd tijdig uw opwekkingsinstallatie aan bij Energieleveren.nl. Dit is een verzamelpunt waar alle netbeheerders bij zijn aangesloten. De aanmelding bij Energieleveren.nl is verplicht volgens de energiewet.

Heeft u na het lezen van onze salderings-pagina opmerkingen of vragen, dan horen wij dit graag.

Neem gerust contact met ons op.

bottom of page