top of page

Het Enphase Micro-Omvormer Systeem Uitgelegd

Eenvoudig Schakelen naar Zonne-energie

De overstap naar duurzame energiebronnen zoals zonne-energie wordt steeds populairder en toegankelijker voor huishoudens over de hele wereld. Een innovatie die hierbij helpt, is het Enphase micro-omvormer systeem. In dit artikel nemen we je mee door de eenvoudige werking van dit systeem, waarmee je zonne-energie kunt opwekken en benutten zonder gedoe.

Wat is een Micro-Omvormer?

Voordat we duiken in hoe het Enphase systeem werkt, laten we eerst begrijpen wat een micro-omvormer is. Traditionele zonnepaneelsystemen maken gebruik van één grote serie geschakelde omvormer om de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt opgewekt, om te zetten in wisselstroom (AC) die je in huis kunt gebruiken. Een micro-omvormer daarentegen is een klein apparaatje dat direct aan elk zonnepaneel wordt bevestigd om DC naar AC om te zetten. Dit betekent dat elk zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft.

 

Werking van het Enphase Micro-Omvormer Systeem

Het Enphase micro-omvormer systeem maakt gebruik van deze individuele micro-omvormers om de efficiëntie van je zonne-energiesysteem te verbeteren. Hier is hoe het werkt:

  • Zonne-energie Opwekken: Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit in de vorm van gelijkstroom (DC).

  • Micro-Omvormers in Actie: Elke micro-omvormer die aan een zonnepaneel is bevestigd, zet onmiddellijk de DC-stroom om in bruikbare wisselstroom (AC). Dit gebeurt individueel voor elk paneel, waardoor het systeem efficiënter is en elk paneel individueel werkt.

  • Monitoring en Optimalisatie: Het mooie van het Enphase systeem is dat het niet alleen energie omzet, maar ook de prestaties van elk paneel afzonderlijk kan monitoren. Als één paneel minder presteert, heeft dit geen invloed op de andere panelen. Het systeem past zich continu aan om de optimale prestaties te behouden.

  • Netverbinding: De opgewekte wisselstroom wordt naar je elektriciteitsnet gestuurd. Hierdoor kun je de zonne-energie die je niet direct gebruikt, terugleveren aan het net en mogelijk zelfs geld terug ontvangen op je energierekening.

Voordelen van het Enphase Systeem

  • Hogere Efficiëntie: Omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, wordt de opgewekte energie efficiënter omgezet, zelfs als sommige panelen in de schaduw liggen.

  • Betere Monitoring: Je kunt de prestaties van elk zonnepaneel individueel volgen via de Enphase Enlighten app. Als er een probleem is, kun je dit snel identificeren en oplossen.

  • Schaduw: Het systeem is minder gevoelig voor schaduw doordat het parallel geschakeld is. Serie-geschakelde systemen zijn niet parallel geschakeld en daardoor minder efficiënt.

  • Eenvoudige Installatie: Het Enphase systeem is gemakkelijk te installeren en kan in kleine stappen worden uitgebreid.

Het Enphase micro-omvormer systeem maakt het schakelen naar zonne-energie moeiteloos en efficiënt. Met individuele micro-omvormers voor elk zonnepaneel en geavanceerde monitoring, ben je verzekerd van optimale prestaties en een soepele overgang naar duurzame energie. Dit systeem biedt niet alleen voordelen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, waardoor je bijdraagt aan een groenere toekomst.

Wilt u meer informatie over het Enphase systeem? Neem dan contact met ons op. Wij zullen u dan graag voorzien van meer informatie.

bottom of page