top of page
Hoe werkt het salderen van opgewekte zonne-energie?: Onze producten

Btw-tarieven vanaf 2023

WhatsApp Image 2022-03-02 at 2.00_edited.jpg

De btw hoeft niet meer teruggevraagd te worden vanaf 2023. Voorheen was het zo dat de consument eerst de btw diende te betalen, en daarna terug kon vragen bij de belastingdienst. Wij hielpen onze klanten hierin, maar dat is gelukkig niet meer nodig. Vanaf 2023 is de btw komen te vervallen op alle residentiële installaties. Zowel op materiaalkosten, installatie en alle benodigde werkzaamheden voor het plaatsen van de zonnepanelen. 

De btw-tarieven vanaf 2023

De voortdurende beweging naar duurzame energie heeft geleid tot aanzienlijke wijzigingen in de adoptie van zonne-energie. Binnen deze verschuiving zijn er verschillende stimuleringsmaatregelen geïntroduceerd om de overgang naar zonne-energie te bevorderen. Opmerkelijk is echter dat er veranderingen op komst zijn die de manier waarop we zonnepanelen verwerven zullen veranderen. In dit artikel bespreken we de aankomende veranderingen met betrekking tot het BTW-tarief op de aankoop van residentiële zonnepaneel installaties, dat vanaf 2023 zal veranderen.

BTW-Tarief op Residentiële Zonnepaneel Installaties

Vanaf 1 januari 2023 zal er een verandering optreden in het BTW-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Dit BTW-tarief zal worden gewijzigd naar 0%. Dit besluit beoogt om de overgang naar duurzame energie verder te stimuleren door financiële drempels te verlagen.

Zonnepanelen Gedekt onder het Nultarief

Het 0%-tarief is van toepassing op de volgende categorieën zonnepanelen:

  • Niet-geïntegreerde zonnepanelen: Deze panelen worden doorgaans op daken of andere locaties bij woningen geplaatst.

  • Geïntegreerde zonnepanelen: Deze panelen vervullen tevens de functie van dakbedekking. Belangrijk om op te merken is dat voor geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen het 21%-tarief blijft gelden.

Betekenis van 'Op of Bij een Woning'

Een cruciale voorwaarde voor het 0%-tarief is dat de zonnepanelen geïnstalleerd en geleverd moeten worden op of bij een woning. Dit omvat ook aanverwante gebouwen zoals garages, schuren, serres, aan- en/of uitbouwen, tuinen bij een woning, vakantiewoningen, bedrijfsruimtes aan huis (indien privé gebruikt), en Verenigingen van Eigenaren die zonnepanelen aanschaffen voor appartementencomplexen.

Omvang van het 0%-tarief

 

Het 0%-tarief is van toepassing op:

  • Levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen.

  • Levering en installatie van geïntegreerde zonnepanelen (met uitzondering van nieuwbouwwoningen).

  • Werkzaamheden en goederen die direct nodig zijn voor de installatie en werking van zonnepanelen.

  • Demontage gevolgd door installatie van zonnepanelen op een andere woning.

  • 'Plug and play' zonnepanelen, mits geïnstalleerd op of bij een woning.

 

Conclusie

Met de aankomende wijziging in het BTW-tarief op de aankoop van residentiële zonnepaneel installaties vanaf 2023, staan we op het punt een significante verschuiving in de stimulering van duurzame energie te ervaren. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen, aangezien deze van invloed kunnen zijn op je beslissing om zonnepanelen aan te schaffen. Het uiteindelijke doel is om een evenwichtigere en duurzamere toekomst te creëren voor zowel consumenten als de energie-industrie.

Wilt u meer informatie over het 0% btw-tarief? Neem dan contact met ons op. Wij zullen u dan graag voorzien van meer informatie.

bottom of page