top of page

Hoe werkt een Optimizer?

QS202203-60.jpg

Een optimizer zorgt zoals de naam al doet vermoeden voor optimalisatie. Dit houdt in dat de efficiëntie van de zonnepanelen wordt bevorderd als een optimizer geplaatst wordt. Hoe werkt dit precies?

​

Wat is een optimizer?

Een (power) optimizer is een klein "slim" kastje die onder of achter het zonnepaneel geplaatst wordt. Dit kastje zorgt ervoor dat een individueel zonnepaneel optimaal benut wordt en niet afhankelijk is van de andere zonnepanelen. Zonnepanelen hebben natuurlijk licht nodig maar deze kunnen wel eens belemmerd worden door schaduw of andere objecten, waardoor het licht niet direct op alle zonnepanelen valt. Zonder optimizer zullen de zonnepanelen evenveel stroom opwekken als het zwakste zonnepaneel. Door gebruik te maken van een optimizer werkt ieder zonnepaneel als individu en behalen de panelen elk het hoogste haalbare rendement. 

​

Heb je een hoger opbrengst als je gebruik maakt van een optimizer?

Zoals hierboven al aangegeven, heb je een hogere opbrengst in combinatie met optimizers als er schaduwplekken of objecten voor uw zonnepanelen staan. Indien de zonnepanelen geheel vrij liggen zullen deze uiteraard al een hoog rendement behalen, omdat ze geen hinder ervaren van objecten of schaduwplekken. Toch zorgt een optimizer ook in dit geval voor een hoog rendement. Het zal niet heel veel hoger zijn maar een aantal procent. Wij kunnen natuurlijk samen met u en ons uitgerekende plan samen nagaan of optimizers ook voor u rendabel zijn. 

​

Ook als er geen objecten of schaduwplekken zijn kunnen de panelen wel eens te maken krijgen met licht verhinderende situaties. Ook in deze gevallen zal een optimizer dan voor een zo hoog mogelijk rendement zorgen. Denk hierbij aan sneeuwval, vuil, vogelpoep etc. Het is helaas niet altijd mogelijk om deze vervuilingen direct van de zonnepanelen af te halen of krijgen. Daarom raden wij in de meeste gevallen power optimizers aan. Dit gewoonweg om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Worden de zonnepanelen hetzelfde gelegd met of zonder optimizers?

Tijdens het maken van een legplan wordt er altijd rekening gehouden met schaduwplekken en objecten die hinder kunnen bieden aan de lichtinval. Hierdoor worden zonnepanelen soms wat verder uit elkaar of in een andere hoek gelegd zodat deze hier zo min mogelijk hinder van ondervinden. Denk daarbij aan schoorstenen, dakkapellen en andere gebouwen. Zonder optimizers is het soms beter om een aantal panelen weg te laten omdat deze over de gehele dag minder lichtinval hebben. We kunnen dus concluderen dat we zonder optimizers minder zonnepanelen plaatsen terwijl er wel voldoende ruimte is voor meer panelen. Zonnepanelen zonder optimizer werken alle evengoed als het slechts werkende paneel. Zijn er dus panelen die altijd minder lichtopbrengst hebben werkt de gehele groep minder en ervaart u een laag rendement. Door gebruik te maken van optimizers heffen we dit probleem op en kunnen we alle ruimte benutten omdat ieder zonnepaneel individueel het hoogst haalbare rendement behaald. Zonnepanelen worden dus wel degelijk anders gelegd als er wel of geen gebruik wordt gemaakt van power optimizers.

​

Wat kost een optimizer?

Dat is natuurlijk verschillend, de ene (merk) optimizer is duurder dan een ander. Maar gemiddeld genomen kost een optimizer € 60,- per zonnepaneel. Legt u 12 zonnepanelen aan bent u 12 x 60 = € 720,- duurder uit dan zonder optimzers. In de meeste gevallen betalen de optimizers zich erg snel terug doordat deze zorgen voor een hoger rendement. 

​

De voor- en nadelen van een optimizer?

Voordelen

  • Hoger rendement

  • Veiliger in gebruik

  • Meer zonnepanelen op hetzelfde oppervlak

  • niet zichtbaar

 

Nadelen

  • Hogere installatiekosten

​

Zoals u ziet zijn er meer voordelen dan nadelen bij het plaatsen van optimizers. Wilt u meer weten of heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op. Bekijk ook ons onze andere tips & informatie artikelen. 

bottom of page